Dårlig mundhygiejne er roden til alt ondt

I folkeskolen blev vi troligt inviteret til skoletandlægen hver halve eller hele år, hvor vi lærte at børste tænder og bruge tandtråd, men efter folkeskolen er vi selv ansvarlige for at få bestilt tid og få tænderne tjekket. Det er der mange der nedprioriterer, specielt fordi det hurtigt kan blive en dyr affære at skulle have lavet huller eller rettet tænder. Den dyreste løsning vil dog være at undgå dine regelmæssige tandlægetjek. Her eskalerer dine tandproblemer kun med tiden, og det vil i sidste ende koste mange kroner at få rette op på.

Hos Tandlægerne i Århus ser man mange patienter, der kommer ind med tandproblemer, som er vokset sig større end nødvendigt, fordi de har forsømt deres tandlægeaftaler. Dette kan skyldes mange ting, såsom at de er flove over deres tænders tilstand, at de har tandlægeskræk, eller at de ikke føler, at de har råd til at gå til tandlæge. Men det er ALTID bedre at booke din tandlægetid i dag end i morgen, for dårlig mundhygiejne kan betyde mere end blot huller i tænderne – det kan være årsag til hjertekarsygdomme, ondt i ryggen, skleroselignende symptomer og meget andet.

Især ældre mennesker og mennesker, der har fået rodbehandlinger er i risikozonen for at blive ramt af følgesygdomme. Ved rodbehandlinger fjerner man nerverne til tanden og det gør, at ejermanden ikke kan mærke, hvis der eksempelvis går betændelse i tanden. Tandbetændelsen kan sprede sig til resten af kroppen og give sygdomme, som man ikke normalt vil forbinde med tandbetændelse.

Ifølge den kinesiske medicin er de enkelte tænder eller grupper af tænder forbundet via nervebaner til bestemte steder på kroppen, så hvis der er betændelse eller problemer med en bestemt tand, vil det kunne mærkes det sted på kroppen. I den kinesiske medicin ser man kroppen som et spejl på personens indre tilstand, og således vil man kunne spotte sygdom ved at se på tilstanden af tænderne, håret, neglene, eller huden.

I Danmark er det endnu ikke normal procedure at tjekke for tandproblemer, når en patient kommer ind med ond i hjertet, men det burde man. I udlandet er man langt mere fremme på det område. I Tyskland er der en forening for naturtandlæger, der ser på kroppen som en helhed, og på sygdom som et symptom på ubalance andre steder i kroppen. Eksempelvis siger den tyske professor og specialist på området, Werner Becker, at han er overbevist om, at hele 70% af de problemer, som folk henvender sig til praktiserende læger med, og 50% af alle ortopædiske problemer har rod i tænder og mundhule.

Han mener også, at det burde være fast procedure for læger altid at tjekke for tandproblemer, hvis en patient kommer til lægen med en lidelse, der ikke kan forklares. Herved sparer man både patienten og systemet for mange penge.