Det sunde legetøj – Guiden

Legetøj til børn er ikke længere bare legetøj. Man kan i dag vælge legetøj helt fri for kemikalier, og bamser i økologisk bomuld. Her får du viden omkring hvad og hvorfor det er en god ide at vælge legetøj til dit barn med omhu.

Hvad er økologisk og bæredygtigt legetøj?

Økologisk legetøj betyder at producerne har valgt at anvende genbrugs træ fra bæredygtige kilder. Bæredygtigt trælegetøj er indfarvet med naturfarver, altså farver som kommer fra naturlige kilder som blomster eller grøntsager. Danske hjemmesider som for eksempel Lykkeleg.dk forhandler blandt andet denne type legetøj også. Økologisk legetøj kan også være fremstillet af økologisk bomuld eller uld, hvor der også indgår naturlige farvestoffer. Du kan med god samvittighed vælge denne type legetøj til dit barn fordi baby undgår skadelige stoffer og kemikalier.

Børn putter alting i munden og mange store legetøjs forhandlere, forhandler legetøj med kemikalier, hvor der ikke er taget så meget hensyn til fremstilling under bæredygtige forhold. Plastic er også meget anvendt, denne typer er samtidig indfarvet via kemiske fremstillet farver.

Alle forældre vil gerne give deres børn det bedste, og selvfølgelig er økologisk bæredygtigt legetøj det sundeste valg, fordi det også samtidig støtter miljøet.

Der er mange producenter som ikke tager hensyn til disse kriterier og det er op til dig som forbruger og vælge hvad du vil give til dine børn.

 

Hvordan ved du hvad du skal undgå?

Legetøj som er produceret i Kina, har oftest en højere risiko for at indeholde kemikalier og tungmetaller, fordi de ikke hører under stramme regler som er påkrævet i andre dele af verden. Kik derfor godt efter inden du smider plastikbilen ned i kurven hvis du vil være sikker på at undgå de skadelige stoffer. En stor del af produceret legetøj kommer nemlig fra Kina, så tjek en ekstra gang inden du køber.

Det kan være rigtig svært at undgå plasticlegetøj i takt med at dit barn bliver ældre, og det kan heller ikke undgås at det legetøj som findes i vuggestue eller børnehave er lavet af plastic. Legetøj som ikke er bæredygtigt eller økologisk er nemlig oftest også lidt dyrere fordi at lave, og produktionsmetoden er mere tidskrævende og omfattende for producenten. Selvom kemi er at finde næsten alle steder i vores hverdag, kan du forsøge at sættere grænser for hvor meget af dit barns legetøj skal være kemi-frit.

 

Hvad skal du gå efter instedet?

Du skal kikke efter mærker som laver legetøj der er lavet af naturligt gummi og indfarvet, med økologiske farver. Trælegetøj kommer allerede fra en naturlig kilde, men hvis du skal være helt sikker, skal du være opmærksom på om det er bæredygtigt træ, om det er vandbaseret farve som indeholder kemifri lim og farve. Hvis du er i tvivl så spørg din lokale forhandler. Legetøj der ikke er økologisk, er selvfølgelig ikke farligt, og der er et stort udvalg af kvalitetslegetøj som selvom det ikke er øko-mærket, har taget hensyn til at formindske kemi og skadelige produkter i deres udvalg.