Er rødvin og alkohol sundt i moderate mængder?

Hvorvidt rødvin og alkohol er sundt, synes der ikke at være et helt entydigt svar på. Men generelt synes fællesnævneren alkohol at have positiv effekt i beskyttelsen mod hjerte-karsygdomme. Hvad der er fup og hvad der er fakta om rødvin og alkohol, forsøger vi at give et overblik over i denne artikel.

Rødvin har i flere omgange været fremhævet for sin gavnlige effekt på alt lige fra prostatakræft til nedbrydning af cellerne i kroppen. Endvidere nævnes også en positiv forebyggende effekt på demens, depression og overvægt.

Problemet med de mange undersøgelser der har fremhævet disse positive effekter, har dog været, at de alle er baseret på laboratorieforsøg, der enten har baseret på brugen af vævsprøver eller forsøgsdyr til at påvise denne eller hin effekt ved indtag af rødvin.

Kroppen er dårlig til at optage antioxidanter fra fødevarer

De mange positive effekter ved moderart indtag af rødvin skulle ifølge videnskaben skyldes antioxidanterne i rødvinen, især resveratrol og to varianter af flavonoider – flavanol og antocyanidin – der er tilstede i rødvin.

Men desværre påpeger forskerne også, at vores fordøjelsessystem er utrolig dårlig til at optage disse gavnlige antioxidanter fra de fødevarer, vi spiser og drikker. De nedbrydes simpelthen, inden de kan nå at blive optaget.

Så hvor stor en procentdel af de gavnlige antioxidanter, vi rent faktisk når at optage fra et glas rødvin eller to om dagen, er nok minimalt. Alternativet er selvfølgelig at drikke mere rødvin, men det kan bestemt ikke anbefales på grund af de skadelige virkninger, alkohol i større mængder har på os. For faktisk skal du op på omtrent 15 flasker rødvin om dagen, før mængden af antioxidanter når et gavnligt niveau.

Rødvinens gavnlige effekt kommer fra alkoholen

Men selv om vi tilsyneladende ikke kan opnå de gavnlige virkninger af antioxidanterne i rødvinen, så har et glas rødvin eller to om dagen stadig en gavnlig effekt for os. Men det skyldes ikke druerne i rødvinen, men den mængde alkohol vi indtager gennem de to glas.

Alkohol i små mængder, både øl og hårdere drikke som whisky, cognac og gin, har en beskyttende effekt mod hjertekarsygdomme, fordi alkohol øger mængden af det gode HDL-kolesterol. Så et glas rødvin eller to til maden er en ganske glimrende og velsmagende måde at få den gavnlige, daglige mængde alkohol på.

Alene af den grund bør du indtage et par glas rødvin dagligt – og ved at vælge rødvin frem for andre former for alkohol, undgår du de skadelige virkninger, der er ved de stærkere former for alkohol.

Rødvin er godt for bakteriefloraen i maven

En spansk undersøgelse påviser nemlig, at stærkere alkohol – blandt mange andre ubehageligheder – ikke har nogen gavnlig indvirkning på mavens tarmflora. Det har et glas eller to om dagen af en rødvin med moderart alkoholstyrke derimod. Især druernes polyfenoler synes at have en gavnlig effekt.

Rødvin og demens

Norske studier har også påvist, at et moderat dagligt indtag af rødvin, får folk til at klare sig bedre ved koncentrations- og tanke opgaver, end dem der ikke drak dagligt. Altså skulle rødvin være gavnligt for din tankevirksomhed – men om det ligefrem kan modvirke demens, har man ikke kunnet bevise.

Rødvin og depression

Spanske undersøgelser synes også at kunne påvise, at rødvin kan nedsætte risikoen for at få en depression – så længe man holder forbruget nede på 2 til 7 glas om dagen. Undersøgelsen blev dog foretaget på en befolkningsgruppe, der aldrig tidligere havde lidt af depressioner eller alkoholrelaterede skavanker. Derfor er det svært at sige noget om, hvorvidt den manglende udvikling af depression skyldes rødvinen, eller at man ikke er disponeret for depression.

Uanset hvad er rødvin og alkohol i små mængder sundt for dig

Upåagtet alverdens undersøgelser, så kan videnskaben slå fast, at alkohol i små, daglige mængder er godt for dig – og at rødvin er den sundeste måde at indtage det på.

Så fortsæt trygt med at drikke et glas rødvin eller to hver dag – eller begynd på det, hvis du vil mindske risikoen for hjertekarsygdomme og gavne mavens bakterieflora.

Velbekomme!