
Der er nok ikke mange, der vil argumentere for at sex er usundt, men det er langt fra alle, der ved, hvor sundt sex rent faktisk er. I disse coronatider, er der naturligvis nogle hensyn der skal tages omkring valg af partnere osv. Men lad os antage, at der er tale om faste forhold og én partner for enkelthedens skyld.
Sex er dybest set sundt på to planer, der er vigtige på hver sin måde. Der er det helt fysiske plan. På det fysiske er der måske nogen der tænker, at det er på grund af motionen, det er dog ikke fordi man skal forvente at “knalde sig slank” et gennemsnitligt samleje varer omkring 6 minutter, hvilket er et godt stykke fra det anbefalede antal minutter man skal dyrke motion.
Fysiske berøring og at have et seksuelt aktivt liv gør mange ting på det fysiske plan, eksempelvis frigives der stofferm som har en positiv betydning for ens puls, blodtrykket og immumforsvaret, hvilket er meget fysiske faktorer. Derudover der de mere psykiske som glæde, tilfredsstillelse, tryghed og lignende. Derudover det med til at give en bedre søvn, hvilket har en enorm betydning for vores sundhed. Det menes desuden også at være beskyttende mod hjerte-kar sygdomme og visse former for kræft – sex kan dermed faktisk siges at være med til at forlænge selve livet.
Er for lidt sex så usundt?
Det er langt fra alle, der går og får lige præcis den mængde sex, som de har lyst til, hvilket der kan være flere grunde til. Et af de store spørgsmål er så, om det rent faktisk er usundt? Man kan ikke sætte tal på, hvor tit man skal have sex, før at det er sundt eller hvor sjældent før det er usundt. Det handler om at få dækket sit behov – og dette er varierende fra person til person.
Dog er det vigtigt, at man får dækket sit behov, og hvis man har problemer med at få dette med sin partner, er det noget, man bør tage seriøst og tage en snak om. For hvis den ene går rundt med et undertrykt behov og mangler noget, kan dette hurtigt blive saksende, ikke mindst psykisk.
Efter mange år kan det være svært for nogle par, at finde gnisten i ens forhold. For nogen kan det være lidt frækt lingeri, der skal til. For andre kan det være lidt rollespil eller hjælpemidler, det er igen noget der forskelligt fra personer til personer og fra par til par.
Snak om det
For rigtig mange kan det ganske enkelt være nok at snakke om det. Det kan være en pikant emne at tage hul på, og derfor er der mange, der er lidt berøringsangste omkring det. Ofte kan ens partner måske være helt uvidende omkring “problemet”, så når der bliver talt om det, kan det sætte gang i det hele. Hvis det ikke er nok, kan man overveje at søge lidt mere professionel hjælp i form af terapi.