Gode råd til sundere øjne

Når det kommer til vores syn, så er det ikke lige meget, hvad vi spiser. Vores øjnes sundhed afhænger i høj grad af vores kostvaner. Inden for de seneste par år har mere og mere forskning kunne dokumentere, kostens vigtighed i forhold til vores øjnes sundhed. Forskningen har nemlig vist, at man via sin kost kan være med til at forebygge øjensygdomme såvel som mindske gener i forbindelse med en eventuel øjensygdom. Når vores krop ikke har energi nok, så er vores øjne noget af det første der lukker ned. Synsprocesserne er nemlig meget energikrævende for vores krop. Det betyder, at mangel på vigtige vitaminer og mineraler samt vigtige fedtstoffer kan ende med at påvirke synsevnen på en negativ måde.

 

Sunde øjne – mere end briller og kontaktlinser

Forskning viser, at sunde øjne ikke udelukkende afhænger og handler om briller og kontaktlinser; en grøn og vitaminrig kost spiller faktisk en rigtig vigtig rolle i øjnenes sundhed. Hvis ens kost hovedsageligt er præget af hurtige kulhydrater samt sukker, kan det i sidste ende medvirke til, at man kan opleve problemer med koncentrationen og indlæring generelt. Mangler man eksempelvis vigtige mineraler såsom zink og magnesium, hvilke er meget nødvendige for hjernens evne til at lære og forstå, kan det med tiden skade udviklingen i vores syn. Dårlig kost og mangel på vigtige mineraler kan endda være årsag til udvikling af øjensygdomme senere i livet.

A-vitaminer kan medvirke til at reducere risikoen for natteblindhed og tørre øjne, mens eksempelvis C-vitaminer kan nedsætte risikoen for grå stær og AMD. D-vitaminer kan også nedsætte risikoen for udvikling af AMD, mens Zink, ligesom A-vitaminer, kan reducere risikoen for natteblindhed, og ligesom C-vitaminer og D-vitaminer, nedsætte risikoen for AMD. Kombineres mange af disse vitaminer samt andre vigtige mineraler, kan man reducere risikoen for mange forskellige øjensygdomme- og lidelser, som man måske ellers kunne have undgået.