Husk kondomet hver gang og undgå kønssygdomme

I de seneste år har kampagnen Kun Med Kondomet rullet over skærme og gjort sig synlig på plakater rundt omkring i landet af flere omgange. Kampagnens formål er at ændre på den hårdnakkede tendens, som gør, at for mange danskere glemmer at bruge kondom, når de befinder sig mellem lagenerne med en partner. Tendensen er problematisk, fordi den resulterer i, at for mange smittes med kønssygdomme, som de enten kan videregive til en ny partner, eller som de er nødsaget til at døje med konsekvenserne af resten af livet.

Hver fjerde ung har haft en kønssygdom mindst én gang inden 25-års alderen

Når Kun Med Kondom gentagende gange med nye kampagner har forsøgt at ændre på den herskende tendens, skyldes det, at tendensen til at glemme kondomet mellem lagenerne kan betragtes som en sundhedsmæssig problemstilling. En undersøgelse viser, at hver fjerde unge dansker i dag har haft en kønssygdom minimum en gang, inden de fylder 25 år.

Det er da også især blandt de unge, Kun Med Kondom-kampagnen har sat ind. En undersøgelse foretaget af Megafon for Sundhedsstyrelsen viser nemlig, at på trods af, at 7 ud af 10 unge gerne vil bruge kondom første gang med en ny partner, så er det væsentligt færre, der gør det i praksis.

At kampagnen især sætter ind i forhold til den yngre generation, betyder dog ikke, at de ældre generationer ikke i lige så høj grad bør huske kondomet. For nogle kønssygdomme gælder det nemlig, at hvis man først er blevet smittet som ung, så har man den pågældende sygdom resten af livet.

De mest udbredte kønssygdomme i Danmark er klamydia og herpes. Mens klamydia kan helbredes ved hjælp af medicin, findes der ikke nogen helbredende behandling for herpes. Dette gør sig også gældende ved en række andre seksuelt overførte sygdomme. Det betyder med andre ord, at når man først er smittet, er der ingen vej tilbage. Seksuelt overførte sygdomme kan være anledning til meget ubehag. Derfor er det også vigtigt at sikre sig mod at blive smittet i første omgang, hvilket kun kan gøres ved at anvende kondom.

Så sikre er kondomer

Mange har sikker hørt kondomet blive omtalt som den sikreste præventionsform. Det skyldes dels, at kondomet – når det anvendes korrekt – beskytter med hele 97 procent mod graviditet. Men det skyldes også, at kondomet er den eneste præventionsform på markedet, som også beskytter mod seksuelt overførte sygdomme af forskellige typer.

Meget mere end blot beskyttelse

Kondomer kan altså betragtes som den sikreste form for prævention, men er meget mere end blot det. Kondomer fås nemlig i mange forskellige varianter, som hver især har egenskaber, der kan bidrage på en sjov eller spændende måde med nye oplevelser til sexlivet. Mange har måske hørt om kondomer med knopper eller med forskellige smage, men dette er blot et udsnit af de mange egenskaber, kondomer kan fås med i dag. Bevæger du dig rundt i udvalget på nettet eller i en butik, er der stor sandsynlighed for, at du vil blive overrasket.