Juice vs. Cola – Hvad er værst for dine tænder?

Du ved, at cola er skidt for dine tænder. Både den store mængde sukker og syre er med til at nedbryde emaljen, så selv den bedste tandbørste ikke hjælper dig videre.

Men hvad så med juice – gælder det samme her?

Postevand har en pH-værdi på 7.4. Det svarer til neutralt.

Her er cola helt nede på 2.4. Det er stærk syre, og det ødelægger dine tænder.

Appelsinjuice ligger til gengæld på 3.9. Det er ikke så slemt som cola, men det er stadig stærk syre og med til at ødelægge dine tænder.

Du finder den komplette skala hos Berlinske her indeholdende blandt andet øl og æble.

Undgå det daglange syretvist

Det farlige er ikke en halv liter cola om ugen eller et glas appelsinjuice om søndagen.

Det farlige opstår, hvis du tager en flaske cola med skruelåg og drikker af den hele dagen. Et glas om ugen er fint. Men drikker du hele dagen, hvor du løbende udsætter dine tænder for syre, så begynder du først at ødelægge dem.

Blandt tandlæger er der generelt konsensus om, at skruelåg for sodavand er det værste, der er sket inden for tandpleje. Med et metallåg skulle du drikke din cola hurtigt, før den blev flad. Med skruelåget kan den vare hele dagen. Men det gør syren også.

Og så har vi problemet med unge, der får syreskader i tænderne allerede tidligt i livet og som følge heraf har problemer med sociale relationer og at finde et job.

Hvad sker der, hvis du lader en tand ligge 24 timer i cola? Det har BuzzFeed i USA fundet ud af:

Pas på tænderne tidligt i livet

I Danmark er hospitaler gratis, men det koster penge at gå til tandlæge.

Derfor har du også et økonomisk incitament i at passe på dine tænder fra tidligt i livet. Hvis du ødelægger dit tandset ved ikke at passe på det, bade det i syre og drikke for meget juice og cola, så ”gror” du ikke et nyt tandsæt. Du er nødt til at erstatte dine tænder med et gebis. Det er upraktisk, koster mange penge og hjælper ikke på selvtilliden.

Indtil du er 18 har du mulighed for gratis at tage til den kommunale tandlæge. Herefter betaler du selv. Ved at melde dig ind i sygeforsikring ”danmark” har du mulighed for at få tilskud til tandlægeregningen. Du har også mulighed for at tegne en forsikring gennem et almindeligt forsikringsselskab eller din arbejdsgiver, der beskytter mod den store afskrivning, næste gang du tager til tandlæge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *