Sådan får du mere selvværd som mand

Selvtillid og selvværd går ofte hånd i hånd, dog ikke altid. De er nemlig tæt forbundet og en lav følelse af selvtillid kan medføre en lav følelse af selvværd. Dog så er de to forskellige ting og skal helst ikke forveksles. VI har derfor lavet dette indlæg om hvordan du som mand kan få mere selvværd.

Selvtillid vs. Selvværd

Din selvtillid handler om din tro på egne evner. Den stammer fra dine livs erfaringer og er i høj grad bygget af hvad du kan, det du gør og det du har. Har du en masse selvtillid, så kan du som regel uden de store problemer rejse dig foran en stor forsamling og holde en tale. Du har formodentlig heller ikke svært ved at være midtpunktet i et selskab, vise at du har kontrol over dine opgaver på arbejdet eller fremvise dig selv som en succes. Selvtilliden er derfor med andre ord, det man møder omverdenen med, og det som man viser udadtil.

Selvværd er noget andet og handler i højt grad om din mening om dig selv som person og kan beskrives som din indre stemme. Har du et højt selvværd, så kender du din egen værdi, du hviler i dig selv og har et stærkt ’jeg’. Udefrakommende faktorer har ikke samme indflydelse, eftersom manden med højt selvværd ved, at han er god nok, som han er. Dit selvværd er med andre ord din helt ærlige mening om dig selv og beskriver din sande natur ud fra dit eget perspektiv.

Har du lavt selvværd, så bruger du måske sætninger som: ”Undskyld jeg spørger, og det er sikkert et dumt spørgsmål, men…”. Folk med lavt selvværd tvivler ofte på deres egen mening og er bange for at ytre sig i frygt om at andre folk er uenige.  

Verden er selvfølgelig ikke altid fuldstændig sort og hvid. Det er derfor normalt, hvis du i nogle situationer finder dig selv i at tænke lignende tanker. Hvad der dog er essentielt, er, om du lader dette kontrollere dig og din personlige velvære.

Isoler problemet

Der er mange mænd, der ikke har tro på sin egen person og evner. De er usikre på om de er gode nok, som de er, og om de har værdi i andres øjne. Lavt selvværd er ofte en usikkerhed, som starter hos en selv, og derefter påvirker ens relationer til andre mennesker.

Ingen fortjener en følelse af lavt selvværd, og det er derfor essentielt at få dette bearbejdet. Det er sjældent noget, der kan blive ordnet på en formiddag, da det typisk er påvirket af flere faktorer. For nogle mænd, så stammer deres lave selvværd fra et bestemt sted. Dette kunne være alt fra størrelsen på deres muskler til længden på deres penis. Dette er et normalt problem og det kan derfor hjælpe at læse mere her.

Det er vigtigt at forstå, at ens selvværd stammer fra en selv og ikke nogen udefrakommende faktorer. Det handler om at ændre din tankegang og tage kontrollen tilbage. Når du først forstår dette, så er du på rette vej til en sundere sind med mere velvære.