Sådan hjælper du kroppen til at restituere hurtigt

Det eneste der er ligeså vigtigt som at motionere er at restituere. Desværre er der rigtigt mange danskere, der glemmer dette hver dag,  og det betyder, at de ikke kan yde det maksimale, når de træner og at chancerne for at få alvorlige skader øges betragteligt. Hvis du gerne vil udgå dette, så kommer der her 4 gode råd til, hvordan du kan hjælpe din krop til at restituere hurtigt.

Fyld dine energidepoter op kort efter træning

Det vigtigste for din krop når du træner, er energi. Dette får du selvfølgelig igennem en mad du indtager, så hvis man gerne vil sørge for at ens krop kan restituere hurtigt og ordentligt, så er det en god ide at sørge for at få fyldt sine energidepoter op kort efter man har trænet. Team Danmark anbefaler således, at man spiser 0,25 gram protein og 0,5-1 gram kulhydrat per kilo kropsvægt kort tid efter træningen er afsluttet. Mange vælger i dette tilfælde at supplere de faste måltider med enten proteinbarer eller proteinpulver efter træningen. Men det bedste er egentligt at have en balanceret kost i dagligdagen.

Få en god nats søvn og pas din sengetid

Udover mad er hvile altafgørende for at kroppen kan restituere. Kroppen genopbygger sig selv ved en proces der hedder proteinsyntese, og selvom denne proces starter så snart man holder op med at træne, er den styret af ens krops indre ur, hvilket gør at ens proteinsyntese kører i højeste gear imellem klokken 22 og klokken 02 om natten. Derfor er den en god ide at gå i seng før klokken 22 hver dag, hvis man gerne vil restituere optimalt. Dette forudsætter dog, at man er konsekvent omkring hvornår man går i seng, så et godt råd her er at passe sin sengetid både i hverdagene og i weekenderne. Her kan det også anbefales at man anskaffer sig en seng, der støtter ens krop optimalt. Hvis du vil have et overblik over hvilke senge der passer til dig, finder du det her.

Lyt til din krop: træn ikke mere end du kan holde til

En tredje ting som mange danskere glemmer er at lytte til deres kroppe. Hvis man træner ofte og meget hårdt er det vigtigt, at man ikke overtræner og dermed ikke giver ens krop tid til at hele. Efter styrketræning anbefales det således, at man giver de muskler, man har brugt, 48 timer til at restituere. Efter konditionstræning kan personer i god form være klar igen efter blot seks timer, mens restitutionsbehovet efter smidighedstræning oftest vil være endnu mindre.

Tag et koldt bad efter træning

En mere lavpraktisk metode til at hjælpe kroppen med at hele på, er ved at tage et bad, hvor man veksler imellem at stå under den varme og den kolde. Dette får blodet til at skylle affaldsstofferne væk fra vævet i din krop hvilket hjælper restitutionsprocessen på vej.  Mange store sportsstjerner såsom Cristiano Ronaldo sætter sig i tønder med henholdsvis iskoldt og brændende varmt vand for at opnå denne effekt. Alternative kan man også tage sine sko af og lunte et par minutter. Dette har dog ikke helt så stor en effekt.