Sådan styrker du dit mentale helbred med håndarbejde

Vi har tidligere her på side beskrevet nogle af de mange fysiske fordele der kan være ved at strikke. Hvis du ikke blev helt overbevist så kommer der her yderligere tre måder, hvorpå håndarbejde kan være med til at styrke dit helbred og modvirke sygdomme.

1: Strikning reducerer angst

Ens mentale helbred er ligeså vigtigt som ens fysiske helbred, og disse to hænger naturligvis langt hen ad vejen sammen. Men selvom man er i fysisk god form, så kan man stadig kæmpe med en række psykiske problemer eller skavanker, som kan have en stor indvirkning på ens dagligdag. En af de hyppigste folkesygdomme herhjemme er social angst – dvs. frygten for at deltage i sociale begivenheder hvor der er mange mennesker. Men her viser flere undersøgelser rent faktisk at strikning kan modvirke denne tendens. Grunden til dette skyldes at man skal holde både hænder og hovedet i gang imens man tæller og strikker og dette gør, at man kommer til at slappe mere af. Derudover er man ikke så optaget at man i de fleste tilfælde ikke kan følge med i en almindelig samtale, så på den måde kan man hele tiden springe ind og ud af en samtale.

2: Strikeprojekter kan genopbygge selvtillid

En anden positiv effekt ved en hobby som strikning er at det er bevist at opbygge en stor selvtillid hos den eller de strikkende. Årsagen til dette er at man kan bruge sit strikketøj til noget bagefter enten hjemme hos en selv eller man kan give det som en gave til nogle man holder af, og derfor føler mange der strikker en større selvtillid efter at have strikket en trøje eller lignende. Årsagen er derfor rent psykologisk, at man kan forholde sig til et simpelt succeskriterium.

3: Strikning reducerer chancerne for demens og søvnløshed

En sidste grund til at tage strikkepinden i den anden hånd og lære at strikke og hækle er at strikning er neuroprotektiv hvilket betyder at det kan modvirke forekomsten og udviklingen af demens. Et nyligt forskningsprojekt fra forskeren Yonas Meda MD viste at strikning kunne modvirke dannelsen af demens med helt op til 50%.

Derudover kan strikning også modvirke søvnløshed da ens krop reagerer på det bløde garn imod ens hud imens de mange små bevægelser og tællen går en naturligt træt. Et britisk forskningsprojekt fandt således at 100% af alle søvnløse oplevede forbedret nattesøvn efter at have deltaget i et forløb der indeholdte strikning.

Hvis du selv kunne tænke dig at strikke kan du finde et stort udvalg af garn og strikkeartikler på denne side.