Undgå madspild og spar penge hver måned

I Danmark bliver der hvert år smidt mere end 700.000 tons mad ud. Flere tal fra Fødevarestyrelsen viser, at en almindelig børnefamilie bestående af to voksne og to børn smider mad ud for op i mod 7.200 kroner om året. 7.200 kroner er hvad der svarer til omkring 47 kilo mad.

Ønsker du selv at minimere dit madspild og selv spare penge hver måned – så læs hele denne artikel igennem.

Derfor smider vi store mængder mad ud

Mange spiser af alt for store tallerkner. De store tallerkner snyder os helt automatisk til at øse støre portioner op, end vi nødvendigvis har brug for eller appetit til.

Samtidig med er vi danskere gode til at falde for mængderabatter, når vi er ude at handle i diverse supermarkeder og tænker ofte kun på den umiddelbare besparelse, men glemmer i høj grad at tage højde for, om vi overhovedet får brugt de købte varer.

Derudover er vi gode til at glemme hvad vi har i skufferne og vores skabe i køkkenet. En tendens hvor ens madvarer så til sidst bliver for gamle og kun er til at smide ud i skraldespanden efterfølgende.

Ydermere panikhandler rigtig mange flere gange om ugen – uden en madplan for ugen eller en indkøbsliste over ting de har brug for. I stedet impulskøber de og får måske ikke brugt alle sine varer i tide. En bedre måde at handle på er ved at lægge en madplan for ugen og kun købe ind til den.

Brug dine rester

I stedet for at smide alle dine rester ud med det samme – hvorfor så ikke gemme dem? Mange danskere tænker ikke over dette, men hvis du gemmer rester fra flere dage, vil du nemt kunne have mad til endnu et måltid.

Hold en restedag om ugen, hvor køleskabet bliver tømt for diverse madrester. Ellers bør du hellere fryse din mad ned i flere mindre portioner frem for én stor. Udover at det er nemmere at regulere mængden af mad, vil en mindre portion også tø hurtigere op end én stor.

Du kan bruge dine grøntsager, der er begyndt at være kedelige til kødsovs eller en lækker gryderet. Rester af mælkeprodukter såsom skyr eller cremefraiche, kan du med fordel bruge i en bolledej og dermed få udnyttet den rest.

Det handler om at være kreativ og udnytte både sine madvarer og rester. Vi har en tendens til ofte at smide ting ud, der sagtens kan spises. Er du ikke særlig kreativ selv eller har ingen idé omkring, hvordan du selv kan udnytte dine madrester, så findes der i dag et hav af forskellige opskrifter omkring dette på internettet.

Mulighederne er mange, hvis man gider at gøre en ihærdig indsat. Du undgår både madspild, men samtidig sparer du også dig selv for penge hver måned, da du udnytter dine rester til flere måltider.